Menu Sluiten

Tips om beter te leren fotograferen

Like it? Share it!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp

Fotografie is iets waar ik heel graag mee bezig ben, en sinds een jaartje ben ik daar nu ook absoluut meer mee bezig! Sinds de Corona periode heb ik daarom ook de tijd gehad om me er nog meer in te verdiepen dan alleen een beetje aanklooien en hobbyen. Daarom ben ik begonnen met verschillende fotografie cursussen en opleidingen. En ja, daar staat het internet nogal vol van, dus de keuze was niet alleen groot, maar ook best nog lastig. Ik heb mezelf zeker afgevraagd of het überhaupt zin had om te beginnen aan zo’n fotografie cursus of opleiding want, fotograferen leer je vooral door het te doén. Toch wilde ik meer weten over de ISO, diafragma en meer – dus, de basiskennis van fotografie. Ben je benieuwd wat ik zoal allemaal gedaan en geleerd heb om beter te leren fotograferen? Lees het verhaal hieronder verder!

Camera

Allereerst wil ik zeggen dat íedereen een foto kan maken. Al is dat met je nieuwste iPhone 12 Pro of een dure spiegelreflex camera, iedereen kan foto’s maken. De persoon maakt de foto. Niet de camera. En ja, met een spiegelreflex of mooie systeemcamera kun je natuurlijk veel meer, betere en mooiere foto’s maken op technisch gebied dan met je iPhone. De camera die ik op het moment gebruik is een Nikon spiegelreflexcamera. Om precies te zijn de Nikon D70, met daarbij 2 lenzen. Een zoomlens – een 70-300 mm, en een 18-70 mm. Ik moet zeggen, ik gebruik tot nu toe alleen maar de laatste lens. Deze kan – waar ik hem voor nodig heb – overal voor gebruikt worden. En wat is het fijn om te oefenen en te leren met zo’n mooie camera! Deze kwam dus goed van pas, alleen merkte ik al snel dat ik nog lang niet alle kennis had én, waarvoor je deze mooie camera ook echt goed kan gebruiken. Daarom ben ik begonnen met mijn eerste basis cursus fotografie.

Basiscursus

Eerlijk, je kan het boekje van je nieuwe camera doorlezen en proberen te begrijpen totdat je een ons weegt, zolang je niet weet wat alles betekent en hoe het werkt, heeft dit absoluut geen zin. Daarom ben ik begonnen met een basiscursus fotografie van Jessica Jongman. Jessica verteld hier op een prettige manier de basis kennis uit van je camera zoals ISO, diafragma, sluitertijd, positioneren, etc. Heel erg fijn want zo leerde ik eindelijk een beetje te begrijpen wat mijn spiegelreflex allemaal kon. Aan de hand van deze cursus heb ik de basis kneepjes van het fotografie vak leren kennen, en daarna was het een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. Na het afronden van deze cursus heb ik nog het boek gelezen van Marit Hilarius – Let’s Focus. Hoe meer informatie, hoe beter.

Beter leren fotograferen
Beter leren fotograferen

Het Fotografieinstituut

Al vrij snel na het afronden van de basiscursus van Jessica Jongman – wat ik trouwens een hele goede basis stap vind naar het leren fotograferen toe – merkte ik dat ik toch meer wilde leren. Ik kwam er vrij snel achter dat ik mij puur wilde gaan richten op portretfotografie, en dat ik de verdere kennis wilde gaan opdoen. Hoe goed en leuk de basis cursus ook was, het is en blijft de basis. Daarom ben ik begonnen met een opleiding bij Het Fotografieinstituut. En dat is alles behalve de basis. Of ik me daar in had verkeken? Ja. Het is geen kattenpis, om het even zo te zeggen. Bij de opleiding op Het Fotografieinstituut leer je in een jaar tijd letterlijk – bijna – alle kneepjes van het vak. Uiteraard begin je ook hier met een korte uitleg over ISO en diafragma, maar forget it – het gaat hier veel verder. Na elke les dien je een opdracht in te leveren bij je docent, en pas na de beoordeling kun je verder met de volgende opdracht. Ik ben inmiddels bij de laatste opdracht – en moet zeggen dat ik ontzettend veel heb geleerd! Technisch fotograferen, waarin ik mij verder wil specialiseren, Photoshop, het maken van een zone liniaal en alles verder dan de basiskennis. Ik laat jullie binnenkort weten met wat voor eindcijfer ik geslaagd ben – want daar gaan we natuurlijk wel van uit 🙂

Foto’s bewerken

Voor het bewerken van mijn foto’s gebruik ik Lightroom of VSCO. Wanneer ik een reeks aan portretfoto’s gemaakt heb vind ik het heerlijk om deze aan te passen met extra contrast of zwart wit. Dit is ook waar ik mij verder in wil blijven ontwikkelen! Of ik fan ben van Photoshop? Als je niet hoeft te werken met foto’s dusdanig bewerken of achtergronden wilt aanpassen en bijvoorbeeld mensen of gebouwen wilt ‘verwijderen’ van je foto, kun je veel makkelijker werken met Lightroom. Lightroom is inmiddels zo ontwikkeld dat dit ook een heleboel kan als wat Photoshop aanbied. Tijdens de opleiding van Het Fotografieinstituut ga je bijvoorbeeld ook werken met Adobe Bridge en Raw. Erg leuk en leerzaam, maar de keuze is uiteraard aan jou of je hiermee verder wilt en dit daadwerkelijk ook nodig hebt voor je fotografie werk. Maak ik een foto met mijn iPhone, dan bewerk ik ze graag met een fijne filter van VSCO.

Beter leren fotograferen

De juiste camera

Ik snap dat als je je wilt verdiepen in het kopen van een camera, je knettergek wordt van het aanbod. Wat moet je kopen? En wat vooral niet. Moet je een systeem camera aanschaffen, of er eerst een huren, of ga je gelijk voor een spiegelreflex camera? Ik zal je even kort en makkelijk uitleggen wat – naar mijn idee – de beste keuze is.

Ben jij iemand die gewoon leuke foto’s wilt hebben van je vakantie of citytrip, hoe lekker je lunch eruit ziet of hoe crazy je zaterdag avond is, dan kun je deze foto’s uiteraard meer dan prima maken en bewerken met je iPhone, of welke telefoon je ook hebt. Vind je het toch leuk om een goede camera te gebruiken, dan is een compact camera meer dan voldoende. Deze camera’s zijn klein, licht en kun je overal mee naar toe nemen.

Ben óf wil je meer gaan doen met fotograferen en weet je niet of je een systeemcamera of spiegelreflex moet nemen? Luister en huiver. Een systeem camera is lichter, compacter, en vrijwel net zo goed als een spiegelreflex camera. Een spiegelreflex camera is wat groter en zwaarder, hier kun je wat meer lenzen op gebruiken, al hoewel de systeemcamera’s van Nikon en Canon steeds beter en uitgebreider worden. Een spiegelreflex camera is meer bestemd voor professionele en uitgebreide fotografie, dus wanneer je bijvoorbeeld ook gaat werken in studio’s. Ik vind het werken en leren met mijn spiegelreflex op het moment heel erg fijn – alleen hoop ik op den duur een mooie systeemcamera van Canon of Nikon te kunnen kopen. Puur omdat deze lichter en compacter zijn, en tegenwoordig ook net zulke mooie foto’s maken en over de techniek beschikken als een goede spiegelreflex.

Na het afronden van mijn opleiding bij Het Fotografieinstuut wil ik misschien nog door met de module portretfotografie om me daar nog verder in te verdiepen. Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad! Laat je in de reacties even weten als je aan een fotografie cursus of opleiding gaat beginnen? Enjoy!

Wat doe jij trouwens nog meer om de lockdown periode door te komen? Ik heb bijvoorbeeld al genoeg veranderd in mijn interieur. Lees de post daarover, hier!

Like it? Share it!

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on whatsapp
WhatsApp

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × 4 =

Never miss anything

Inschrijven voor de mailinglijst!

No worries, ik ga netjes om met jouw privacy en afmelden kan eenvoudig onderaan elke mail!